Wat is mindfulness

Wat is mindfulness

 

Mindfulness betekent letterlijk “vol aandacht (zijn)”.

 

Wanneer je vol aandacht bent, ben je alleen maar bezig met je hele lijf, al je zintuigen en je hele “brein” met datgene wat je op dat moment doet: bijvoorbeeld lopen of eten of tanden poetsen.

 

Meestal hebben we de neiging om tijdens een activiteit , zoals tanden poetsen, ondertussen aan andere dingen te denken ( wat zullen we eten vanavond ?, ik moet nog bellen naar.., zo meteen de was aanzetten en een whatsapp sturen). Op zo'n moment is niet je volle aandacht bij het tandenpoetsen.

 

Maar is dat dan erg?

In het voorbeeld tandenpoetsen lijkt dat geen probleem. Zeker niet wanneer je een electrische borstel hebt die aangeeft dat je braaf twee minuten hebt gepoetst.

Maar weet je dan ook zeker dat je alle tanden en kiezen goed hebt gepoetst? Was je überhaupt wel in de badkamer?

 

Wanneer je het grootste gedeelte van je dagen op deze manier doorbrengt, kun je je afvragen of je je leven werkelijk leeft.

Leven betekent immers in het hier en nu zijn, want daar gebeurt het. Niets straks en ook niet net. Je hebt alleen NU tot je beschikking.

En als je dan niet echt aanwezig bent, mis je eigenlijk als het ware je afspraak met het leven.

 

Door mindfulness te oefenen, kun je merken dat het leven simpeler en ook rustiger wordt.

 

De uitnodiging is telkens om daar te zijn met je volle aandacht, waar je ook werkelijk bent, fysiek en mentaal.

Dus als je tandenpoetst, met je volle aandacht daarbij te zijn, bij het poetsen, bij de geur en smaak van de tandpasta, bij de beweging van de borstel, het gevoel van de haartjes langs je glazuur, het geluid van het spoelende water door je mondholte.

Lid van eerste categorie trainers: